Barista Mantas Raišotis: bet kokių nukrypimų, didesnių negu Caffe Latte, nebegalėčiau vadinti kava

Tikriausiai niekam nekils abejonių, kad kavos gėrimas – tarsi ritualas, kuris populiarus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kavos puodeliu bent kartą per dieną mėgaujasi beveik kiekvienas mūsų, tačiau kiek žmonių nusimano apie kavos kultūrą? Apie šio gėrimo subtilybes pasakoja barista Mantas Raišotis.

Mantai, papasakok, kokią gi kavą dažniausiai renkasi lietuviai?

Lietuvoje kavos kultūra vystosi gana sparčiai: atsidaro vis daugiau kavinių, susitelkusių ties rūšinės, kokybiškos kavos pateikimu, tolygiai auga ir skaičius žmonių, kurie mėgaujasi šia kava ir domisi jos istorija. Deja, daugelis kol kas demonstruoja kitokią mąstyseną. Iš vienos pusės – jaunimas, kavą traktuojantis kaip pagrindą, ant kurio galima statyti sirupų, šokolado, plaktos grietinėlės ar kitokių prieskonių bokštą. Iš kitos – žmonės, kurie kavą mato tik kaip būtiną energijos užtaisą. Vadovaujantis tokiu mentalitetu nesigilinama į kavos skonį ir jos istoriją. Kava šiuo atveju lieka tik kaip iškreiptas ritualas atmerkti akis ryte ar įkelti nuotrauką į Instagramą su savo Caramel Macchiato . Nesvarbu, kad galėtų būti kitaip. O gaila.

O kokias kavos pupeles reikėtų rinktis žmonėms, mėgstantiems skirtingą skonį?

Sunku pasakyti, ką kiekvienam žmogui tiktų gerti. Ragaujant, lavinant skonį atsiranda ir favoritai. Visai kaip su maistu – jei bandysi, domėsiesi – anksčiau ar vėliau rasi kažką savo.

Foto picjumbo.com

Žinoma, yra gairės, kuriomis galima vadovautis. Pradedantiesiems domėtis rūšine kava dažniausiai siūloma kava iš Pietų Amerikos, pasižyminti riešutų, šokolado skoniu ir aromatu. Pažengusiems – vaisiškos, uogiškos, gėlinės kavos. Prieš ateidamas į kavos pasaulį nebūčiau pagalvojęs, kad ji natūraliai gali kvepėti serbentais, jazminais ar begale kitų gėrybių. Tokia kava įnoringa, jai reikia skirti laiko, gilintis, vertinti.

Labai dažnai girdima frazė kalbant apie kavą yra: „man nerūgščios“. Žinoma, kad ne visi žmonės mėgsta kavą su rūgštele, bet dažnai ši baimė atrodo nepagrįsta. Juk valgant apelsiną, greipfrutą tas rūgštus momentas malonus? Lygiai tą patį galima pajausti ir kavoje.

Šioje vietoje būtų galima kavą sulyginti su radler. Yra alus ir alaus gėrimas, tas pats su kava.

Ar kava priklausomai nuo savo kilmės šalies gali būti kaloringesnė, sveikesnė ar panašiai?

Na, sunku pasakyti. Šiaip kavos puodelyje yra apie 1-5 kalorijos. Žinoma, nebent su pienu, sirupu, šokoladu ir t.t., bet jau pati kava čia ne prie ko (šypsosi). Kava maždaug prieš metus buvo išimta iš kancerogenų sąrašo. Tai nėra žalingas, o atvirkščiai, daugeliu aspektu naudingas gėrimas, žinoma nepersistengiant (šypsosi).  Kavoje yra daug antioksidantų, ji taip pat yra ir puikus pagalbininkas riebalų deginimo srityje.

Žinau, kad tikrai yra įvairių kavos ruošimo būdų. Ar gali papasakoti, kaip reikia tinkamai paruošti kavą? 

Skirtingų būdų yra apstu, visų turbūt nė pats nežinau. Pagrindinis skirtumas – espresso aparatu paruošiama ir verdama kava. Espresso aparatas daugeliui pažįstamas. Iš jo mygtuko paspaudimu ar baristos rankų pagalba gauname pamėgtus gėrimus. Espresso – aukšto slėgio vandeniu pagamintas maždaug 30 ml gėrimas iš maždaug 10g kavos. Išskirtinis bruožas – kavos puta, kitaip dar vadinama crema. Daugelis įsivaizduoja, kad tai labai stiprus gėrimas, tačiau iš tiesų kofeino espresso puodelyje nėra tiek daug. Tiesiog tonizuojantis efektas būna staigesnis, bet greičiau ir praeina.

Mažiau žinomi įrankiai virti kavai. Šiuo metu populiariausi – AeroPressHario V60Kalita WaveChemex. Apie šiuos kavos gaminimo būdus išsiplėsti nenorėčiau, nes visi daro skirtingai ir nei vienas nėra neteisus. Eksperimentacijos galimybės beribės: kavos dozė, malimo stambumas, vandens temperatūra, virimo laikas. Su kiekviena kavos rūšimi galima surasti aukso vidurkį. Tai ir yra vienas iš šio darbo grožių – ieškoti bei atrasti kažką išskirtinio bei nuostabaus.

Foto picjumbo.com

Daugelis mėgsta gerti kavą su pienu ir dar pagardindami įvairiais sirupais. Ar tokiu būdu kava nepraranda savo tikrojo skonio, aromato?

Šioje vietoje būtų galima kavą sulyginti su radler. Yra alus ir alaus gėrimas, tas pats su kava. Bet kokių nukrypimų didesnių negu Caffe Latte nebegalėčiau vadinti kava. Kaip mėgstu sakyti – kava kaip automobilis: jeigu antras golfas, tai gali kiek nori „tiuninguoti“, visi vis tiek žinos, kad tai golfas. Jeigu tai naujas ir geras automobilis, visiems ir taip bus aišku. Kavoje, beje, naujumas (tiksliau – šviežumas) – labai svarbus aspektas.

Rūšinės kavos pasaulis platus, galbūt skonį, kurio žmogus ieško, surastų ir be pagardų pagalbos. Galbūt atrastų kažką netikėto ir atsisveikintų su senais įpročiais. O gal nusispjautų iš nesusipratimo ir grįžtų atgal. Kad ir kaip būtų, svarbiausia, kad jis būtų laimingas. Gerti espresso ar pour-over patinka ne visiems, ir nieko blogo tame nėra. Apie rūšinę kavą reikia informuoti, ją siūlyti, o ne priversti persiauklėti. Su laiku taip užaugsim.

 

Na ir pabaigai. Ar galima atrasti tobulą skonį sumaišius skirtingų rūšių pupeles?

Tikrai taip! Daugelyje coffeeshop‘ų espresso gamybai naudojamas mišinys iš kelių skirtingų šalių pupelių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *